НЕ КАРАЙ С АЛКОХОЛ НАД ЛИМИТА ОТ 0.5 ПРОМИЛА
ПРИ АЛКОХОЛ НАД 1.2 ПРОМИЛА - ОСТАВАШ БЕЗ КОЛА!
АКО КАРАШ С ДРОГА - ОСТАВАШ БЕЗ КОЛА!
БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА ПРИ ПОРЪЧКИ НАД 99 ЛВ. ДО ОФИС / АВТОМАТ

Често задавани въпроси относно тестери за алкохол

Често задавани въпроси относно тестери за алкохол

Възможна ли е ситуация, при която на персонален алкотестер резултатът да е показал 0 – нула (отрицателен), а при тестване с устройство на КАТ да бъде открит алкохол?

Не, не е възможно. Ако Вашият алкотестер е изправен, той задължително ще улови наличието на алкохол. Единственото изключение е в случай, когато концентрацията на алкохол е по-малка от границата на чувствителност на персоналните алкотестери, като минималните стойности са съответно:

  • 0.10 промила при полупроводниковите датчици;
  • 0.05 промила при електрохимичните сензори.

В този случай обаче показанията на полицейския дрегер нямат съществено значение, защото всички стойности под 0.16 мг/л не се взимат под внимание от органите на реда.

Възможно ли е да се използват мундщуци, различни от оригиналните?

Мунщуците на съвременните алкотестери и по-специално за професионалните модели, са с точно подбрани параметри за конкретното устройство, така че провеждането на тест с друг мундщук се оказва невъзможно или силно би изкривило резултата.

Ако два алкотестера показват различни резултати, на кой от двата можем да вярваме?

Да предположим, че и двата уреда са нови и са за лична употреба. Ако резултатът не е над 1.00 промила, а разликата между показанията е в рамките на 0.20 промила, е вероятно и двата прибора да поазват верни резултати, защото процентът на грешка е около 10%

Ако единият алкотестер е леко е завишил, а другият е занижил в допустимите граници, е напълно възможно да бъде отчетена такава разлика.

За резултати по-високи от 1,00 промила не трябва да ви смущава разлика от 0.5 промила тъй като при по-високите концентрации се увеличава и грешката при измерване.

Като цяло може да се каже, че алкотестерите с електрохимичен сензор дават винаги по-точни резултати от тези с полупроводников сензор.