НЕ КАРАЙ С АЛКОХОЛ НАД ЛИМИТА ОТ 0.5 ПРОМИЛА
ПРИ АЛКОХОЛ НАД 1.2 ПРОМИЛА - ОСТАВАШ БЕЗ КОЛА!
АКО КАРАШ С ДРОГА - ОСТАВАШ БЕЗ КОЛА!
БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА ПРИ ПОРЪЧКИ НАД 99 ЛВ. ДО ОФИС / АВТОМАТ

Тест за фекална окултна кръв

SKU DTU-C-FOB Категория

Бърз и удобен тест за окултна фекална кръв, подходящ за домашно използване.

12.00 лв.  без ДДС

наличен на склад

Описание

Описание

Бърз тест за качествено откриване на човешка окултна кръв във фекалиите (FOB).

Базиран на хроматографски имуноанализ за качествено откриване на човешка окултна кръв в изпражненията.

Полезна информация за FOB – фекална окултна кръв

Какви заболявания могат да предизвикат окултни кръвоизливи

Не винаги причината за кръв в червата е заболяване. Например приемането на нестероидни противовъзпалителни лекарства също може да предизвика отделяне на кръв.

Но наличието на кръв в изпражненията при клинико лабораторни изследвания може да бъде предизвикано от редица заболявания:

  • язва
  • хемороиди – както вътрешни, така и външни
  • гастро-езофагиален рефлукс
  • полипи на дебелото черво
  • болест на Крон
  • улцерозен колит
  • полипи на дебелото черво
  • рак на дебелото черво

Ракът на дебелото черво е много разпространен. Това е вторият по разпространеност рак при мъжете, след белодробния рак, а при жените е на трето място по разпространение, след рака на гърдата и рака на матката. Трябва да се знае, че установяването на кръв в изпражненията може да е единственият симптом на наличието на този рак. Но извършването на лабораторни изследвания на изпражненията не е достатъчно за поставянето на диагноза. Освен изследването за окултни кръвоизливи трябва да се извършват и други изследвания.

Симптоми, при които се налага да се провери дали има кръв в изпражненията

Ако се оплаквате от болки в корема, страдате от анемия, се налага изследване за окултни кръвоизливи.

Освен това изследването е наложително, ако в семейството ви е имало случаи на рак на дебелото черво. Още един показател е възрастта – това изследване се извършва при пациенти на възраст над 50 години.

Предимства:

  • Бърз резултат
  • Визуална интерпретация на резултата
  • Лесна употреба, без лабораторно оборудване
  • Висока точност и надежност на резултата

Процедура на тестване и интерпретиране на резултата

Преди да пристъпите към теста, прочетете приложените към него указания за съхранение и прегледайте процедурната карта.

Тестът съдържа:

  • Тест касета
  • Буфер
  • Листовка

Работа с теста

  1. За да вземете фекални проби:

Пробата от изпражнения трябва да се вземе чрез подложката за изпражнения. Важно е да я използвате във всички видове тоалетни, за да избегнете замърсяване на пробата с каквито и да било химикали, така че да не се получат фалшификации на пробата.

  1. За обработка на фекални проби:

Развийте капачката на епруветката за събиране на проба, след което прободете на случаен принцип с апликатора за вземане на проба във фекалната маса на поне 3 различни места. Не загребвайте фекалната проба.

Завийте и затегнете капачката върху епруветката за събиране на проби, след което я разклатете енергично, за да смесите пробата и буфера за екстракция.

  1. Оставете опаковката да достигне стайна температура, преди да я отворите. Извадете тестовата лента от фолиевата опаковка и я използвайте възможно най-скоро. Най-добри резултати ще бъдат получени, ако тестът се извърши веднага след отваряне на опаковката.
  2. Фиксирайте реакционната епруветка, дръжте епруветката за събиране на проби изправена и отчупете върха й. Обърнете епруветката за събиране на проби и прехвърлете 8-10 пълни капки от екстрахираната проба (приблизително 500 μL) в реакционната епруветка, след това със стрелки, сочещи към екстрахираната проба, потопете тест лентата и стартирайте таймера. Не потапяйте лентата след максималната линия. Вижте илюстрацията по-долу.
  3. Отчетете резултатите след 5 минути. Не интерпретирайте резултатите след 10 минути.

Интерпретиране на резултатите

ПОЛОЖИТЕЛЕН: появяват се две видими оцветени черти. Една черта се появява в контролната зона С, а втора – в тестовата зона Т. Възможно е линиите да са с различен интензитет – това е нормално. Този резултат показва вероятно протичаща бременност.

ОТРИЦАТЕЛЕН: появява се само една оцветена черта в контролната зона С. Липсва черта в тестовата зона Т. Този резултат показва, че вероятно не протича бременност.

НЕВАЛИДЕН: Липсва маркер в контролната зона С, дори в тестовата зона Т да се появи такъв. Вероятните причини са недостатъчно количество проба или неправилна техника на тестване. Прегледайте процедурата по тестване и повторете теста с нова тест лента.

Контрол на качеството

Като контрол на процедурата служи появата на оцветена черта в контролната лента – това показва достатъчен обем на пробата и поемането й от мембраната както и правилно извършване на процедурата.

Като контрол на процедурата служи липсата на оцветяване на фона около чертите. Ако се появи оцветяване в този фон до степен да затруднява разчитането на оцветяване в чертите, то резултатът от теста може да е невалиден.

Отзиви (0)

Отзиви

Все още няма отзиви.

Само регистрирани клиенти, които са поръчали този продукт, могат да оставят отзив.

Запитване за оферта

Ще бъдат обслужени запитвания с реален булстат отговарящ на името на организацията.