НЕ КАРАЙ С АЛКОХОЛ НАД ЛИМИТА ОТ 0.5 ПРОМИЛА
ПРИ АЛКОХОЛ НАД 1.2 ПРОМИЛА - ОСТАВАШ БЕЗ КОЛА!
АКО КАРАШ С ДРОГА - ОСТАВАШ БЕЗ КОЛА!
БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА ПРИ ПОРЪЧКИ НАД 99 ЛВ. ДО ОФИС / АВТОМАТ

Какво представляват Синтетичните опиоиди (Фентанил, Трамадол, оксикодон)

Какво представляват Синтетичните опиоиди (Фентанил, Трамадол, оксикодон)

Създадени от човека лекарства, които имитират ефектите на естествените опиоиди (като опиум или хероин), но могат да бъдат много по-смъртоносни. Повечето синтетични опиоиди са наркотици от клас А, което означава, че е незаконно да ги притежавате, давате или продавате. Някои синтетични опиоиди се използват в областта на медицината като болкоуспокояващи или анестетици, други се произвеждат и продават незаконно

Как изглежда?

Синтетичните опиоиди, използвани в медицината, се предлагат главно като хапчета и капсули, лепенки, близалки и инжекционни разтвори.

Незаконно произведените синтетични опиоиди също могат да бъдат в редица форми, включително хапчета или прах, често смесени с или заместващи хероина. Незаконните синтетични опиоиди понякога се продават като медицински опиоиди или, по-рядко, бензодиазепини. Те също са открити смесени със синтетични канабиноиди. Често са много по-опасни от това, с което се продават или смесва.

Как го приемат хората?

Синтетичните опиоиди могат да се използват по начин, подобен на естествените опиати. Те могат да се инжектират, подушват, поглъщат или нагряват и вдишват.

Какво е усещането?

Както при естествените опиати, ефектите на синтетичните опиоиди включват:

  • облекчаване на болката
  • еуфория или благополучие
  • релаксация
  • сънливост, при високи дози може да загубите съзнание

Хората също съобщават за изпотяване, сърбеж или повръщане.

Продължителност?

Колко дълго траят ефектите и лекарството остава във вашата система зависи от това колко сте приели, вашия размер и какви други лекарства може да сте приели.

РИСКОВЕ:

Физически рискове за здравето

Потискане на нормалното дишане, включително спиране на дишането, което често е фатално. Ако смятате, че някой може да има предозиране с опиоиди, незабавно се обадете на 112 и започнете първа помощ.

Има антидот за тези лекарства, наречен налоксон. 

Други рискове включват:

  • Загуба на съзнание и кома.
  • Замаяност или припадък.
  • Симптоми на гадене и повръщане.
  • Сърбеж.
  • Летаргия.
  • Запек.

Ако инжектирате синтетични опиоиди, можете да причините неприятни щети на вените и артериите си и това може да доведе до гангрена (смърт на телесна тъкан, обикновено пръст, пръст на крака или крайник), кръвни съсиреци/тромбози и инфекции.

Съществуват и рискове от споделянето на игли, спринцовки и друго оборудване, използвано за инжектиране – с опасност от развитие на сериозни тъканни инфекции или разпространение на вирусни инфекции като хепатит В, хепатит С или ХИВ.

Други рискове

Има и социални вреди, които могат да се развият при многократна употреба на синтетични опиоиди, особено ако станете пристрастени. Тези социални вреди могат да включват извършване на престъпление, за да си позволите да купувате повече синтетични опиоиди, прекъсване на семейния ви живот и други взаимоотношения, общо лошо здраве и социално функциониране, включително чрез загуба на работа.

Опасно ли е смесването с други лекарства?

Да, има по-голям риск от предозиране и смърт, ако смесвате синтетични опиоиди с други лекарства, които потискат дишането, като алкохол, бензодиазепини (като диазепам или ксанакс/валиум) и/или други опиати (като хероин).

Можете ли да се пристрастите?

Да, както при другите опиати, можете да изградите толерантност и да станете зависими от синтетичните опиоиди.