НЕ КАРАЙ С АЛКОХОЛ НАД ЛИМИТА ОТ 0.5 ПРОМИЛА
ПРИ АЛКОХОЛ НАД 1.2 ПРОМИЛА - ОСТАВАШ БЕЗ КОЛА!
АКО КАРАШ С ДРОГА - ОСТАВАШ БЕЗ КОЛА!
БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА ПРИ ПОРЪЧКИ НАД 99 ЛВ. ДО ОФИС / АВТОМАТ

Какво представляват ,,дизайнерските” наркотици?

Какво представляват ,,дизайнерските” наркотици?

Какво представляват ,,дизайнерските” наркотици?

„Дизайнерските лекарства“ са описани, като нови вещества, получени чрез лека промяна на известни лекарства, за да бъдат законни, като същевременно запазват или засилват ефектите си. В днешно време този термин обхваща и вещества, направени с цел проучвания, които никога не са получили медицинско одобрение. Някои ,,дизайнерски” наркотици може да бъдат одобрени по медицински причини в други страни, което означава, че не отговарят на тази категорията.

Определение и примери

Някои от най-известните и използвани дизайнерски наркотици са K2 (Spice), соли за баня, LSD и екстази. Тъй като химичните съединения се променят често, хората, които ги използват редовно, не знаят точния им състав, което значително увеличава риска от предозиране.

Въздействие върху ефективността и безопасността на служителите

Злоупотребата с вещества може да доведе до наранявания на работното място, загуба на производителност, отсъствие от работа, нисък морал на служителите, кражби, и конфликти. Докато ,,дизайнерските” наркотици са технически незаконни, тяхната бързо променяща се природа прави предизвикателство да се изградят законите, които да се справят с тях.

Значение на тестването за лекарства

Прилагането на политика без наркотици може да създаде по-безопасна среда за всички.

Предимства на работното място без наркотици

Като работодател трябва да дадете приоритет на осигуряването на безопасност на работното място и насърчаването на сигурна среда за вашите служители. Ползите от работното място, където не се употребяват наркотици включват повишена производителност, намалени злополуки на работното място и намалени отсъствия от работа. Превантивните мерки (тестване за различни наркотици) могат да насърчат безопасността, да позволят по-информирани решения за наемане и да избегнат възможни опасни ситуации.

Създаване на ясна политика за лекарствата

Всяка компания може да има своя собствена политика за спиране на наркотиците. Някои индустрии, където безопасността е от изключително значение, може да са предмет на допълнителни правила или разпоредби. Политиката относно наркотици винаги трябва да бъде оформена в писмен вид, като по този начин тя ще може да бъде ясно разбрана от служителите и юристи.

Обучение на служителите относно ,,дизайнерските” наркотици

Важно е служителите да бъдат информирани и обучени относно рисковете от употребата на наркотици. Не трябва да се забравя, че не става въпрос само за един човек. Става дума за безопасността на целия екип и компания.

Създаване на работно място без наркотици

Постига се чрез непрекъснато наблюдение и поддръжка

  1.  Редовните тестове за наркотици държат всички отговорни.
  2. Осигурете подкрепа на служители, борещи се със злоупотреба с вещества. Съхранявайте списък с наличните програми.
  3. Помислете за фирмена уелнес програма за допълнителна подкрепа.