НЕ КАРАЙ С АЛКОХОЛ НАД ЛИМИТА ОТ 0.5 ПРОМИЛА
ПРИ АЛКОХОЛ НАД 1.2 ПРОМИЛА - ОСТАВАШ БЕЗ КОЛА!
АКО КАРАШ С ДРОГА - ОСТАВАШ БЕЗ КОЛА!
БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА ПРИ ПОРЪЧКИ НАД 99 ЛВ.

Ирландия обмисля програма за рехабилитация срещу алкохолизма

Ирландия обмисля програма за рехабилитация срещу алкохолизма

Правителствена работна група за потенциалното използване на програми за рехабилитация при алкохолизъм в Ирландия ще представи своите резултати през Март според министъра на транспортна, Джак Чембърс. Това мнение на Джак Чембърс е направено по време на събитие за справяне с шофирането в нетрезво състояние, организирано съвместно от Ирландския орган за пътна безопасност (RSA), ETSC и Ирландското медицинско бюро за пътна безопасност по-рано този месец в Дъблин.

Правителствена работна група за потенциалното използване на програми за рехабилитация при алкохолизъм в Ирландия ще представи своите резултати през Март според министъра на транспортна, Джак Чембърс.

Това мнение на Джак Чембърс е направено по време на събитие за справяне с шофирането в нетрезво състояние, организирано съвместно от Ирландския орган за пътна безопасност (RSA), ETSC и Ирландското медицинско бюро за пътна безопасност по-рано този месец в Дъблин. 

Правителството на Ирландия изгражда стратегия с цел пътна безопасност. Ключово действие от тази стратегия е създаването на работна група, която да обмисли и направи препоръки за прилагането на програма за спиране на алкохола за високорискови нарушители, шофиращи в нетрезво състояние. Програмата също съдържа курс за рехабилитация при шофиране след употребата на алкохол.

Решението на правителството за програмата е в резултат на ново проучване, което показа, че има нужда от промяна в отношението на хората към шофирането в нетрезво състояние в Ирландия. Новото изследване, представено от Службата за пътна безопасност (RSA), установило, че  oт тези, които са признали, че консумират алкохол, 14% от тях са мъже шофьори, 14% също шофират за работа и 24% са с история на участие в ПТП. Почти всеки трети (28%) от групата, които признават за своята консумация, споделят, че са изпили две или повече напитки при последния път, когато е шофирали след консумация на алкохол през последните 12 месеца. Близо три четвърти (73%) от шофьорите участвали в проучването са се съгласили, че „повечето от моите познати/приятели смятат, че шофирането под въздействието на алкохол е неприемливо“. За сравнение, през 2019 г. 85% от разпитаните шофьори са се съгласили с това твърдение, обезпокоителен спад.

Антонио Авенозо, изпълнителен директор на ETSC, споделя: „За да постигнем целта на ЕС за намаляване на смъртните случаи по пътищата с 50% до 2030 година, от съществено значение е да се справим с шофирането в нетрезво състояние. Няколко държави от ЕС, включително Белгия, Франция, Литва и Полша, сега се занимават с този проблем, като изискват устройства за блокиране на двигателие на колите при запалване на онези, които са шофирали в нетрезво състояние. Особено тези, които го правят многократно. Италия също подготвя закони за въвеждане на блокировките за запалване при употреба на алкохол в правната система. Надяваме се, че Ирландия може да се присъедини към тази нарастваща група от страни и да въведе тази животоспасяваща, изпитана и тествана технология в близко бъдеще.”

Когато използването на блокиращо устройство е наложително – един от най-добрите избори сред блокиращи МПС дрегери е INTERLOCK 7000. Устройството работи бързо и е изключително лесно за употреба, за да не затруднява и бави излишно шофьора. Работи в много широк температурен диапазон – от -45°С до +85°С – което го прави подходящо за употреба при всякакви температурни условия. Не на последно място – има съвременен и интуитивен дизайн.