НЕ КАРАЙ С АЛКОХОЛ НАД ЛИМИТА ОТ 0.5 ПРОМИЛА
ПРИ АЛКОХОЛ НАД 1.2 ПРОМИЛА - ОСТАВАШ БЕЗ КОЛА!
АКО КАРАШ С ДРОГА - ОСТАВАШ БЕЗ КОЛА!
БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА ПРИ ПОРЪЧКИ НАД 99 ЛВ. ДО ОФИС / АВТОМАТ

Какво представляват Вейповете и електронните цигари

Какво представляват Вейповете и електронните цигари

Как изглежда?

Вейповете работят чрез нагряване на разтвор (е-течност), който обикновено съдържа пропилей гликол, растителен глицерин, ароматизатори и никотин. Това създава пара, която се вдишва.

Вейповете се предлагат в различни форми и размери, включително:

  • Вейп барове – те са оформени като писалка за хайлайтър и обикновено са за еднократна употреба, но понякога могат да се зареждат и презареждат с капсули за електронна течност
  • Компактни под устройства – те са оформени като флаш устройство или камъче и могат да бъдат за еднократна употреба или презареждащи се с капсули за електронна течност
  • Вейп писалки – тези устройства съдържат „резервоар“, който можете да напълните с електронна течност по ваш избор със сменяема намотка и акумулаторна батерия
  • Cigalikes – те са проектирани да изглеждат като цигари и могат да бъдат за еднократна употреба или презареждащи се. Електронните течности се предлагат в различни концентрации на никотин, вариращи от 0 mg/ml до 20 mg/ml и се предлагат в различни вкусове. Но вече може да намерите и с различни течности като CBD или HHC.

Има и по-усъвършенствани персонализирани устройства с променлива мощност, но те се използват повече от хора, които вейват от дълго време.

Как се приема?

Парата се вдишва и след това се издишва като облак. Размерът на облака зависи от устройството и използваната електронна течност.

Как се чувстваш?

Когато вейпвате, никотинът във вейпа е това, което ви дава усещането за стимулация. Това усещане идва от освобождаването на адреналин, което стимулира тялото и кара кръвното ви налягане и сърдечната честота да се ускорят, което ви кара да дишате по-бързо. Никотинът също така активира области от мозъка ви, които участват в създаването на чувство на удоволствие. Ако не сте употребявали никотин преди, може да почувствате един или повече от следните ефекти:

  • световъртеж
  • главоболие
  • препускащо сърце
  • гадене/възможно повръщане
  • стомашни болки
  • слабост

Хората, които употребяват редовно никотин, изграждат толерантност към незабавните краткосрочни ефекти, така че след известно време може да почувствате:

  • лека стимулация
  • неспособност за концентрация
  • релаксация
  • временно намаляване на желанието за вейпване

Някои от страничните ефекти на вейпването са:

  • кашлица
  • сухота в устата и гърлото
  • задух
  • дразнене на устата и гърлото
  • главоболие
  • проблем със зъбите и венците

РИСКОВЕ

Физически рискове за здравето

NHS (националната здравна каса на Великобритания) препоръчва вейповете на дългогодишни пушачи, като средство да спрат пушенето на цигари. Но не се препоръчва за непушачи, особено за деца и младежи под 18 години.

Вейпингът е значително по-малко вреден от пушенето, но това не означава, че е безвреден.

Пушенето ви дава никотин чрез изгаряне на тютюн, което създава много вредни токсини, които могат да причинят сериозни заболявания, включително рак, белодробни заболявания, сърдечни заболявания и инсулт.

Вейпването ви дава никотин чрез нагряване на електронна течност, което създава по-ниски нива на токсини. Като цяло пушачите, които преминават към вейпинг, намаляват излагането си на широк спектър от токсични вещества. Това включва катран и въглероден окис, много вредни съединения, които се произвеждат от цигарите, но не и от вейповете.

Вейпингът все още излага потребителите на някои токсини и все още не знаем какви могат да бъдат рисковете в дългосрочен план.

Никотинът е пристрастяващо вещество, което може бъде трудно за спиране, след като сте започнали. Никотинът е токсин и може да настъпи отравяне, ако се приемат по-големи дози.

Продуктите за изпаряване с никотин са обхванати от разпоредби за защита на потребителите, включително максимална концентрация на никотин и забрани за определени съставки. Но някои вейпове за еднократна употреба имат по-голяма от позволената концентрация никотин, незаконни са и не отговарят на разпоредбите за качество и безопасност. Може да изглеждат като истински, но не са, така че не е възможно да се знае какво всъщност има в тях.

Продължителност

В зависимост от вида на устройството и силата на никотина, първите ефекти започват в рамките на няколко минути и достигат своя връх 5 до 10 минути след първото ви вдишане. Ефектите продължават да се увеличават, докато използвате вейпа, и може да продължат да се увеличават 5 до 10 минути след последното ви вдишане, като намаляват стабилно през следващите два до три часа.

Опасно ли е смесването с други лекарства?

Смесването на лекарства винаги е рисковано, но някои смеси са по-опасни от други.

Можете ли да се пристрастите?

Никотинът е вещество, което води до пристрастяване и можете да станете зависими от вейпове, особено ако употребявате никотин редовно.

Отказът от никотина може да бъде труден, защото тялото трябва да свикне да функционира без него. Симптомите на отнемане могат да включват апетит, раздразнителност, тревожност, проблеми с концентрацията, главоболие и други психически и физически симптоми.